Camere IP

Camere IP

Camera IP, abreviata de la Internet protocol camera este un model de camera video digitala utilizata frecvent in sistemele de supraveghere. Spre deosebire de camerele cu circuit inchis, cunoscute ca si camere analog sau camere CCTV, camerele IP permit transmiterea si receptarea datelor pe calculator direct din internet. Insa, in timp ce majoritatea camerelor care indeplinesc aceasta functie sunt considerate camere web, exista o particularitate care diferentiaza camerele IP si anume utilizarea lor in sistemele de supraveghere. Axis Neteye 200 conceputa si dezvoltata de Axis in anul 1996 a fost prima camera IP lansata pe piata.

Scurt istoric

Camerele IP se impart in doua categorii si anume camere IP centralizate si camere IP descentralizate. Camerele IP descentralizate nu necesita neaparat un inregistrator specia. Ele au functie de inregistrare incorporata astfel incat sa poata inregistra pe orice dispozitiv de stocare media precum SD-card, calculator, NAS sau server. Camerele IP centralizate necesita un dispozitiv de inregistrare a imaginilor de tip NVR. Dupa cum mentionam anterior, prima camera centralizata de pe piata apartine companiei Axis Communications. Modelul Axis Neteye 200 a fost dezvoltat de o echipa de specialisti alcatuita din suedezul Martin Gren, fondatorul Axis si Carl-Axel Alm. Camera folosea un server web intern personalizat.

Abia la finele anului 1999 compania a inceput utilizarea sistemului Linux pentru operarea camerelor. O documentatie pentru nivelul API scazut a fost lansata tot de Axis si a fost numita Vapix. Ea avea la baza standardele deschise HTTP si RTSP (real time streaming protocol). Scopul acestei noi plaftorme a fost de a incuraja diferiti producatori de software sa dezvolte softuri de inregistrare si de management care sa fie compatibile cu acele camere IP Axis. Prima camera IP descentralizata a apartinut de aceasta data unei alte companii de renume, Mobotix, fiind lansata in anul 1999. Bazata pe sistemul de operare Linux, camera includea functii precum management de inregistrare, video si alarma. Nu mai era nevoie de un soft de management video licentiat pentru a administra modul de inregistrare a evenimentelor.

Rezolutii pentru camere IP

Camerele IP pornesc de la rezolutii de 0.3MP cunoscuta si ca rezolutie VGA si pot ajunge pana la rezolutii de 29MP. Tendinta este insa de o crestere continua si o dezvoltare accelerata a tehnologiei. Aceste date in viitorul apropiat vor fi de domeniului trecutului. De la inceputul seocului XXI s-a produs o mutatie catre rezolutiile de inalta definitie (HD). Consumatorii au cautat tot mai adesea sisteme de rezolutii de 720P sau 1080P si format 16:9.

Oferta noastra cuprinde camere IP full HD, dar si camere IP cu rezolutii de 3MP, 4MP, 5MP sau 8MP – 4K. In functie de proiect acestea pot fi implementate cu usurinta cu orice NVR Onvif. Camerele IP pe care vi le punem la dispozitie sunt de nenumarate tipuri: camere IP de exterior,camere IP de interior, camere IP wireless, camere IP ANPR, camere IP speed-dome, camere IP cu inregistrare locala pe SD-card.

In functie de tipul de camera ales variaza si lentila incorporata, ledurile pentru iluminarea pe timpul noptii, dar si senzorul si rezolutia. Prima camera IP ce includea VCA (video content analytics – analizarea continutului video) a fost lansata de Intellio in anul 2005. Camera putea detecta un element dintr-un sir de evenimente. Detecta daca o persoana a depasit o linie marcata sau o zona prestabilita, daca a fost furat un obiect sau daca o masina a pornit intr-o directie gresita. In anul 2008 au fost create doua standarde ale camerelor IP si anume ONVIF (Open Network Video Interface Forum) si PSIA (Physical Secuity Interoperability Alliance). Fiecare grupare are numerosi membri importanti din industrie. ONVIF include Axis care a fost si fondatorul gruparii, Bosch si Sony. PSIA include companii precum GE Security, Cisco sau Honeywell.

Trecerea de la analog la digital

Inceputul anului 2009 a contituit si debutul celor doua mari grupari prin lansarea primei versiuni 1.0 a specificatiilor fiecareia in parte. Generatia camerelor de supraveghere cu circuit inchis (CCTV) foloseste formate prestabilite precum CIF, NTSC, PAL sau SECAM. Insa camerele IP difera atat in functii, cat si in caracteristici. Difera in protocoalele de retea disponibile, in compresia folosita, precum si in softul de administrare video. Avantajele camerelor IP sunt multiple, ele fiind diferite in totalitate fata de camerele de supraveghere analogice. Imaginile camerelor IP sunt trimise folosind transmiterea si caracteristicile de securitate ale protocolului TCP/IP. Poate cel mai important aspect al camerelor IP este acela ca pot fi accesate de la distanta. Pot fi vizualizate in timp real de pe orice calculator sau dispozitiv mobil, fara a fi necesara conectarea la NVR.

Analiza video a imaginii (video analytics) poate fi integrata in camera pentru a face propria analiza a imaginii captate. Nu mai sunt necesare softuri speciale. Functia de audio bidirectional ofera utilizatorilor posibilitatea de a asculta si de a fi ascultati la capatul dinspre camera. Metodele de autentificare sunt sigure, fiind utilizare criptari precum WPA, WPA2, TKIP, AES.  Reteaua wireless poate fi implementata intr-o camera IP, industria acestora fiind intr-o dezvoltare puternica in ultimii ani.

O alta caracteristica de luat in seama este PoE (Power over Ethernet). Aceasta are rolul de a transmite alimentarea si semnalul video prin intermediului aceluiasi cablu de retea. In acest mod se economiseste atat cablu de instalare, cat si timp. In prezent camerele IP s-au imbunatatit considerabil si pe partea de PTZ. Controlul camerei printr-un singur cablu, in plan vertical, orizontal si marirea imaginii fiind functii regasite in foarte multe modele de camere, in special wireless. 

Alte categorii de produse

Va oferim o gama completa de sisteme de supraveghere ce includ dispozitivele de inregistrare – DVR sau NVR si camere de supraveghere, camere IP, camere wireless, alaturi de accesorii pentru conectica si surse de alimentare, inclusiv UPS-uri pentru centrale termice sau calculatoare/servere, sisteme de videointerfonie, sisteme de alarma pentru locuinta si pentru masina. Va puteti crea propriul kit de supraveghere care sa contina DVR/NVR si un numar de camere supraveghere egal cu numarul de intrari video suportate de DVR/NVR. Alegeti camere video potrivite pentru aplicatia dumneavoastra, fie ca este vorba despre camere CCTV, HD sau camere de supraveghere wireless.

Vezi produsele

Share this Post